„Cutremur în Capitală” | Cel mai mare exercițiu de simulare a intervenției în caz de dezastru s-a terminat: S-a simulat un cutremur cu intensitate de 7,2 grade / Într-o situație reală, e posibil lucrurile să nu funcționeze ideal – FOTO / VIDEO

„Cutremur în Capitală | Cel mai mare exercițiu de simulare a intervenției în caz de dezastru s-a terminat: S-a simulat un cutremur cu intensitate de 7,2 grade /  Într-o situație reală, e posibil lucrurile să nu funcționeze ideal - FOTO / VIDEO
Publicat: 10/10/2019, 12:12

ORA 12:00Simularea seismului în Capitală: Într-o situație reală, e posibil lucrurile să nu funcționeze ideal

Cel mai mare exercițiu de simulare a unui cutremur s-a terminat. Salvatorii din cadrul ISU București – Ilfov spun că intervenția a decurs conform scenariului, dar este posibil ca într-o situație reală, lucrurile să nu funcționeze ideal. „Evacuarea trebuia să se facă mai rapid”, spun pompierii.

Evacuarea trebuia să se facă mai rapid, iar într-o intervenție reală oamenii nu ar fi avut timp să iasă din clădire purtând plăcuțe pe care era afișat departamentul. Sunt doar două dintre lucrurile care, în cazul unui cutremur real în Capitală, nu s-ar întâmpla ca în cadrul exercițiului care a avut loc joi, cel mai mare din 2019.

„S-a simulat un cutremur cu intensitate de 7,2 grade pe scara Richter, un exercițiu care impune implicarea unui număr foarte mare de persoane care se găsesc în aceste clădiri de birouri, peste 2.500 de persoane, fiind cel mai mare exercițiu din anul 2019. Prezintă anumite particularități care fac dificilă intervenția, inclusiv pentru pompieri, ținând cont că au rămas persoane care au fost surprinse în interior, unele blocate, altele rănite de prăbușirea unor elemente de construcție. (…) Sunt și observații în ceea ce privește modul nostru de intervenție pe care trebuie să le corectăm. Într-un ritm mai alert trebuia să se facă evacuarea, resursele ajung la locul intervenției din mai multe unități de intervenție și toate aceste lucruri trebuie analizate și găsite soluțiile cele mai bune pentru viitor. Acesta este și rolul exercițiului”, a spus, la finalul exercițiului, Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București – Ilfov.

Reprezentantul ISU a mai spus că este posibil ca într-o situație reală lucrurile să nu se întâmple la fel cum s-au întâmplat joi, dar etapele rămân aceleași.

„În momentul în care fiecare departament iese din clădire, analizează numărul de oameni pe care îi are și raportează câți nu s-au evacuat. (…) Dar într-o situație reală există fenomenul de panică, există persoane care nu vor reuși să se evacueze foarte repede din interior, sunt situații cât se poate de certe că lucrurile nu se vor desfășura la modul ideal”, a mai spus Daniel Vasile.

La rândul său, Adrian Dinu, comandantul Detașamentului Special de Salvatori din cadrul ISU București – Ilfov, a explicat intervenția cu funicularul, una deosebit de importantă într-o situație reală în care scările unei clădiri înalte se prăbușesc. Dinu a precizat că intervenția este, pe cât de importantă, pe atât de dificilă.

„Acele scări în urma seismului s-au prăbușit, potrivit scenariului. Nu am avut acces decât pe fațada clădirii, am urcat cu o echipă de alpiniști, am realizat un dispozitiv de coborâre cu ajutorul funicularului și ceea ce ați văzut a fost procedeul în care victima și cu salvatorul în spate coboară pe aceste două corzi. Înălțimea a fost etajul 5, lungimea tirolianei aproximativ 30 – 40 de metri și după ce am coborât prima victimă pe targă, victima era imobilizată și nu se putea deplasa, am avut și o a doua victimă, care se putea deplasa. Ambele victime sunt în îngrijirea medicilor, pentru tratament și investigații. Este o metodă fiabilă. Noi spunem că până la 100 de metri lungime pentru că atâta avem corzile, dar putem extinde până la 200. Înălțimea nu contează. Riscurile sunt cele care presupun lucrul la înălțime, trebuie să fim asigurați și noi și victima”, a spus Adrian Dinu.

ORA 10:30Aproape 2.000 de oameni evacuați

Cel mai mare exercițiu de simulare a unui cutremur a început, joi, în Capitală, iar potrivit scenariului, 20 de oameni sunt blocați în clădiri, aceștia fiind în imposibilitatea de a se salva singuri. Alte 1.930 de persoane au fost evacuate.

În jurul orei 10.00, un număr de 1.930 de persoane au fost evacuate, după ce, potrivit scenariului, ar fi avut loc un cutremur puternic.

Scenariul mai arată că 20 de persoane sunt blocate în cele două clădiri unde se desfășoară exercițiul, iar pentru salvarea acestora este nevoie de intervenția mai multor echipaje, inclusiv a scării pentru salvare de la înălțime.

Exercițiul este desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, care arată că verificarea modului de intervenție în cazul unui seism se realizează periodic, pentru pregătirea efectivelor proprii și în regim integrat, cu celelalte instituții care au rol de asigurare a managementului situațiilor de urgență.

Știre inițială

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, Mediafax de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, cel mai amplu exercițiu din anul 2019, pentru verificarea modului de răspuns în cazul unui seism se va desfășura joi, de la ora 10.00.

Acțiunile ce privesc gestionarea situației de urgență de către salvatorii din cadrul ISU București – Ilfov se vor desfășura în cel mai mare sediu al unei companii din România, în care își desfășoară activitatea peste 2.500 de angajați zilnic.

„Vor fi puse în aplicare procedurile de lucru aferente situațiilor tactice, care implică stingerea de incendii, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau la înălțime, triajul victimelor în puncte medicale avansate, acordarea primului ajutor calificat și transportul acestora la spitale. Acțiunile pentru intervenție se vor desfășura și cu sprijinul altor instituții din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București”, arată ISU București – Ilfov.

ISU menționează că verificarea modului de intervenție în cazul unui seism se realizează periodic, pentru pregătirea efectivelor proprii și în regim integrat, cu celelalte instituții care au rol de asigurare a managementului situațiilor de urgență.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cum s-a produs accidentul care i-a curmat viața balerinului Vladimir Shklyarov: „Este imposibil de înțeles”
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce au descoperit cercetătorii după ce i-au învățat pe șobolani să conducă?